Rudraksha fa

Rudráksha

az Elaeocarpus-félék családjába tartozik. Az indiai szubkontinensen  északon, különösképpen Nepálban honos. Termésének barna, rücskös szemeit megtisztítva és csiszolva használják fel a hinduk az olvasók készítéséhez.
A rudráksha, azaz „Rudra szeme” jelentésű szó az óind mitológiában a vihart megszemélyesítő istenségnek, Siva védikus előképének, Rudrának nevéből származik, amely később Siva egyik epitethonjává vált. A rudráksa olvasót – melyet egyébként használnak a tibeti buddhizmusban is – a Siva-hívők, a saivák forgatják. Eredetéhez számos legenda kapcsolódik, egyikük szerint a rudráksa fa Siva könnyeiből ered. Ezek a gyöngyök különösen Siva imádói számára szentek, akik gyakran a nyakuk körül felfűzve viselik őket. Azok a fák (Elaeocarpus ganitrus), amelyeken e rudráksa gyöngyök nőnek, a Himalájában találhatók, s a fa magjait használják fel nyaklánc vagy imalánc . A rudráksa fa termése különböző méretű, a kisebbtől az egészen nagy szemekig is terjedhet. A szemek más és más osztatúak, a leggyakoribb az ötös, legritkább a huszonhármas, huszonhatos osztatú termés. A különböző szemekből készült olvasókhoz különböző mantrák is használatosak.
A „gerezdek” száma a rudráksa bűnöket, betegségeket eltávolító szimbolikájához is kötődik. Az „egyes”,amely az egyik legritkább, magát Sivát, azaz Sivva három fő jelképét, a háromágú szigonyt, a phallosz képében megjelenített teremtőerőt, a lingamot és a kígyót szimbolizálja. A kétágú szem az Istenség és az Istennő együttesét jelképezi, amely a tantrikus jógával van kapcsolatban. A hármas szem a Tűz istenségével, Agnival jeleníti meg a megtisztulást, gyógyulást a láztól és a betegségektől. A négyes a négy-arcú Brahmát, a hatos Siva fiát, a hat-fejű Kartikkéját jelképezi; ez utóbbi egyrészt a tantrikus meditációban, másrészt különböző meghatározott betegségek (pl. vérnyomásproblémák) gyógyításában segít. Végül a legritkább, a huszonegy-osztatú szem Kuvérát, a gazdagság istenségét testesíti meg. Viselőjét gazdaggá teszi, és megóvja mindenféle szerencsétlenségtől. 
Azt a gyöngyöt, amelyen fonal áthúzására alkalmas, természetes nyílás van, mindegyiknél kedvezőbbnek tekintik. A magok különböző színűek, lehetnek fehérek, vörösek, aranyszínűek és feketék. A legáltalánosabb a vöröses szín.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük