Thangka, a tibeti buddhista festmény

Eredete:

A 14. századtól kezdve a kínai festészet jelentős befolyást gyakorolt ​​a tibeti művészetre, és a 18. században a tibeti festmények számos kínai részletet és formatervezést tartalmaztak. Melyeket Nepál hercegnője, Bhrikuti hercegnő vezetett be, aki 620-632 körül volt Tibor uralkodója. Mivel könnyedén összetekerhetők és szállíthatók, ezért egyre népszerűbbek voltak a középkori tibeti nomád szerzetesek körében is, akik széles körben utaztak a vidéki közösségek és a regionális kolostorok között, azért hogy vallást oktassák. Még ma is használják a thagkákat tanításra, ma is láthatóak ilyen thangkák Nepálban, Tibetben, és egyre gyakrabban látunk Mi is európában a kolostorokban ilyen thangkákat.

Mit ábrázol a thangka?

tangha-uzletA thangka (más néven tangka, thanka, tanka vagy tibeti tekercsfestés) a nepáli és a tibeti festészet klasszikus és stilizált formája, amely egy festett kép, amelyet egy textil szegély / brokát / vesz körül, amelyet botok feszítenek ki , és egy selyembrokáttal borítják az elejét. Thangkák jellemzően fontos buddhista motívumokat, a Létkereket, a Buddha képeit és életét és buddhista istenségeket, mandalákat ábrázol. A Thangka festmény általában nagyon bonyolultak. Egyszerre több hátteret is használnak és átfedi az egyik kép a másikat. Nagyon részletes egy-egy kép sokszor több hónapig is festi a mester. Thangkák sokszor eltúlzottan sok szimbolikát tartalmaznak. Ez a művészet kifejezetten vallásos, ezért minden szimbólumnak és motívumnak összhangban kell lennie a buddhista szentírásban meghatározott szigorú irányelvekkel. A művésznek magasan képzettnek kell lennie vallástanból, hogy tökéletes thangkákat tudjon festeni.

Szerepük?

Thangkák fontos szerepet töltenek be a tibeti buddhizmus gyakorlói életében. A képeket arra használják, hogy tanítsák a diákokat és a szerzeteseket Buddha aspektusairól, leírják a fontos történelmi eseményeket és illusztrálják a fontos istenségekkel kapcsolatos mítoszokat. Egyes thangka képeit szertartásokon is használják / pl.: Gyógyító Buddha./ Ilyenkor a képet vizuálják a meditáció során.

A Thangka ikonográfiája gazdag a buddhisták szellemi gyakorlatáról. A Thangka segíthet egy meditátornak, hogy megtanulja és emulálja az adott istenség tulajdonságait, vagy megjelenítse az útját a megvilágosodás felé. Áldásokat hozhat a háztartásban, és állandó emlékeztetőként szolgál a Buddha könyörületességéről, kedvességéről és bölcsességéről szóló tanításairól. Bizonyos istenségek tangkait használhatjuk védelemre vagy az akadályok leküzdésére.
thangka-festeseA spirituális és vallási kifejezés, mint egy művészeti forma, a Thangka festmények évekig is eltarthatnak, beleértve a sok igényes technikát: az illusztrációk vázlata az ókori Thangka mesterek által meghatározott formai ikonográfiai szabályok szerint; a természetes rajzkőből készült pigmentekből készült festékek őrlése és alkalmazása; és részleteket tiszta aranyban. A vászonkészítés és a téma rajzolása a színek keveréséhez és alkalmazásához, az arany vagy ezüst díszítésével, valamint a kész munka brókádba szerelésével a Thangka festmény létrehozása minden szakaszban magában foglalja a legmagasabb szintű készségeket és gondosságot, és aprólékos részleteket mutat. és gyönyörű kézművesség.
Tara rajz A tanulás első három évében a diákok megtanulják vázolni a buddhista istenségeket a buddhista szentírások által diktált pontos rácsokkal. Az ezt követő két évben a festményekben használt ásványi színek és nemesfémek csiszolásának és alkalmazásának technikái vannak. A hatodik évben tanulmányozzák a festmények tárgyához használt vallási szövegeket és szentírásokat. A mester állandó felügyelete alatt legalább tíz évnyi képzésre van szükség, hogy megvalósult Thangka festővé váljon. A képzési folyamat után a diákoknak még öt-tíz éves tapasztalattal kell rendelkezniük, hogy szakemberekké váljanak. A Thangka-festészet nagy koncentrációt, figyelmet fordít a részletekre és a buddhizmus ismeretére, és békés környezetben kell végezni, amely elősegíti a mestermű létrehozásához szükséges meditációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük