A thangka festés művészete

A thangka festés művészete

thangka-festoA thangkára a Budhizmus istenségeit festik általában. A békés istenségektől, mint például az 1000-karu Avalokiteshvarától és Tara istennőtől az istenekig a skála nagyon hosszú és a végén a dühös – Yama, a halál istene gyakran lángokban látszik és Begtse háborús istennő – (mongol: Jamsaran) a mongol buddhizmus vezetője, a Bogda Gegeen védője is. A tibeti buddhizmus évszázadok óta vizuálisan fejezi ki az alapvető ismereteit-tanait egy szent művön, keresztül egy  thangkán mutatja meg .

Szó szerint a „rögzített üzenet” a tibeti, a thangka festmények mindegyike egy üzenet közönség és a buddhisták számára a Himalájában, Tibettől Nepálig. Az indiai, a nepáli, a kínai és a kasmíri művészi hatások alapján a thangka saját stílusává nőtte ki magát a hetedik században. Általában tekercs formájában a thangka vászonból, pamutból vagy selyemből készült, és szövetre festették vagy hímezték. A thangka festmény létrehozásának folyamata sokrétű és munkaigényes, állati ragasztót használnak / csontból főzik/ és természetben előforduló festékeket, például malachit, cinnabar és lapis lazuli kő őrleményeket használnak.

A festésnél egy komplex rácsrendszert követnek a thangka festők és minden figurát és tárgyat a buddhista ikonográfia által meghatározott pontos méretek és arányok alapján kell rajzolniuk.  A művész szerepe egy közeg vagy csatorna egyikévé válni, aki a saját világi tudatossága fölé emelkedik, hogy magasabb igazságot hozzon ebbe a világba. Ez majdnem matematikai pontosságú és szimmetriájú-festményeket eredményez, különösen a bonyolultabb mandala- minták közül, amelyek egy teljes keretben adják meg az egész univerzumot. A kész munkák rendkívül sokfélék és méretűek néhány négyzetcentimétertől egész négyzetméterig terjednek. A méret és a bonyolultság függvényében az adott festmény hónapokig vagy akár évekig is készülhet.

Hány év kell mire valaki thangka festő lesz?

festo-muhelyHét évesen kezdett festeni és az édesapja tanította kezdetben de a nagybátyjától tanulta meg az igazi művészetet.

Azt mondja 30 évesen, még mindig tanulok. Azt sajnálja, hogy a nagypapájától nem tudott tanulni mert sajnos korán meghallt. Ő volt a családban a legnagyobb thangka festő mester. Vegyes családból származik. Apja tibeti, édesanyja nepáli. Testvérei közül a legfiatalabb testvér, aki 22 éves.

14 éves tapasztalattal rendelkezik, és azt mondhatjuk rá, hogy ő egy mesterfestő. Persze a nagybátyám 35 éves tapasztalattal rendelkezik.

Ő egy magasan fejlett mester és egy csodálatos tanár is.

Ki lehet thangka festő?

Nagyon kevés thanka festő iskola van Nepálban, a legtöbb festő a családjában tanulja a meg a festés művészetét. Itt festő dinasztiákról beszélünk. Van hogy 4-5 dinasztia is van egy családon belül.

De, Bárki lehet tahangka festő nem fontos, hogy Buddhista láma legyen itt nagyon fontos a művész véna és az elköteleződés, hogy a hagyományok szerint végzi a festést.

 

Szeretettel:
Gábor

Share this post