MALA, MÁLA, vagy más néven Buddhista imafüzér

MALA, MÁLA, vagy más néven Buddhista imafüzér

Mi is az a Mala ?

Imagyöngynek is nevezik ezt a csodálatos füzért. A „málá” a hindu vallási hagyományokból eredeztethető. A tradicionális hindu imafüzéreket Jappa (dzsappa) malának is mondták, anyaguk rudraksha vagy tulsi fa volt. A hindu hagyományból és gyakorlatból vették át a buddhisták, ezért „buddhista imafüzérnek” is nevezik. A málát mindenek előtt arra használják, hogy számolják az elmondott mantrákat (imákat). A meditációs gyakorlatok során sokszor elkalandozunk a gondolataink között, ezért a mala húzása (számolás) mindig visszazökkent a meditációba való összpontosításra. A leborulásnál is nagyon hasznos, mert ott is tudják számolni a leborulások számát.

Leborulás: Hagyományok szerint a buddhista gyakorlók tábora úgy tartják, hogy a leborulások több okból is hasznosak: A leborulás gyakorlása, a tested és a tudatod egységesen letisztul, karmádat hátrahagyod, és eggyé válsz az egész univerzummal.

A Buddhisták nagy tisztelettel bánnak a malá-jukkal. Amikor nem használják vagy leveszik, éjszakára mindig elrakják egy kis malatartó szütyőbe. A malára egy csomót kötnek, jelezve azt, hogy a rengeteg mantra nem vész el. A hinduk a rudraksha fa malát annyira tisztelik, hogy a WC-re sem viszik magukkal.

A mala viselése

A buddhisták a csuklójukra tekerve vagy a nyakukban hordják. A tibeti buddhisták nem mindig viselik közvetlenül a testükön, sokszor a málá védelmét szolgáló szövetszütyőbe hordozzák a zsebükben, vagy a nyakukba akasztva. Ez abból a nemes hitből adódik, hogy azt a málát, amivel a mantráznak nem láthatja idegen személy, csak az aki a gyakorlást ezzel málával végzi. A ma embere inkább dísznek hordja, főleg Európában.

Hány szemes a mála?

A tibeti buddhizmusban hagyományosan 108 kis golyóból álló imafüzért használnak. A 108-as szám a tibeti buddhizmusban szakrális jelentőségű. Avalókitésvara és Tárá 108 nevére utal, de Buddha lábnyomát is mindig 108 részre osztják fel. Buddhista vallásgyakorlók 21 vagy 27, kis golyóból álló számlálót „karmalát” használnak. A különféle mantrákhoz különféle alapanyagokból készült malákat kapcsolnak. Például a tisztulásért végzett mantrához elsősorban hegyikristály, gyöngy, kagyló alapanyagú málákat használnak. Különféle jelentése van a csont (ritkán emberi csontból de legtöbbször yak csont, vagy bika csontból készítik) a türkiz, rózsafa vagy bódhifa, szantál szemekből álló máláknak.

Share this post