Mala anyaga és használata

Mala anyaga és használata

Miből készül a mála

A buddhisták előszeretettel használnak fa és csont malákat. Legelterjedtebb a bódhi fa (ez alatt világosodott meg Buddha), rózsafa (spiritualitást erősíti), szantál (a legtisztább fa), rudraksha (a hinduk szent fája). Manapság a féldrágaköveket is szívesen használják főleg Európa szerte. Ilyen pl. tigrisszem, hegyikristály, türkiz, ónix, kagyló, és itt nincs határ gyakorlatilag bármilyen kőből lehet malát készíteni.

A mála használata

Használata során a karmalát vagy malát valamelyik kezünkbe vesszük úgy, hogy a guru szem melletti első szemet megfogjuk a hüvelyk és a középső ujjunkkal. A mutató ujjunkkal nem érintjük meg soha a malát. A mala a középső ujjunkon lóg, a hüvelykujjunkkal rögzítjük, és azzal húzzuk a szemeket is. Vannak malák pl. a rudraksha fából készültek, amelyek használata kifejezetten jó, az ujj végekben lévő idegvégek stimulására és Nyingma irányzat lámái használják a haragvó istenek és a démonok mantráihoz.

A hüvelykujjal az óramutató járásával megegyező irányba elkezdjük morzsolni a mala első szemét, eközben elmormolunk egy mantrát, majd a következő szemnél ugyanezt tesszük egészen az utolsó 108. szemig. Itt találjuk a guru szemet, amit nem léphetünk át ezért ott visszafordulunk, és új kört kezdünk az ellenkező irányban. A guruszem jelenti a megvilágosodást. Itt kezdődik a mantra vagy ima egy-egy ciklusa, és ide való visszatérés jelzi befejezését is.

Share this post