A tibeti Mahakala maszk

A tibeti Mahakala maszk

itt készítették a maszkokat ami a boltban vanA tibeti kultúra sok hasznos dolgot biztosított a világnak. Az egyik a Mahakala maszk. Ez egy széles körben használt maszk ami egy erős Tibeti Isten, „Mahakala” arcának ábrázolása.  Ez a démoni megjelenésű maszk, sok embernek segített a világban, hogy megóvja a gonosz energiáktól a házukat vagy a munkahelyüket. Mahakala a buddhizmusban egy imádott istenség, akit a Dharma / tanítás /védőjeként is ismerünk. Természetéből adódóan heves istenség, és hasonlóan dühös viselkedésű mint Shiva.  Az ősi hiedelmek szerint a tibeti emberek a Mahakala maszkot használták már a nomád törzsi körökben is. Mostanában a maszkok inkább a ház falain vannak és nem sátrakon. Mahakala még most is a “Lord of the Tent” néven ismert.

Mahakala maszk színeinek jelentése:

  • A sötétkék tibeti Mahakala maszk a dharma állandó természetét szimbolizálja. A helyiség ahova kiteszik, ott segít az állandó szakmai és személyes fejlődésben.
  • A fekete szín elnyeli az összes többi színt, a fekete színű Mahakala maszk elnyeli a hely összes negatív energiáját, és pozitív energiává válik.
  • A piros Mahakala maszk az isten tüzes természetét jelöli, és a gonosz dolgokat eltávolítja a helyiségből.
  • Fehérben a békét jelenti. De vannak emberek, akik azt hiszik, hogy a pénzügyi stabilitásban a gazdagság és bőség elérésében is segít. A tibeti emberek azt mondják, hogy a Mahakala maszk segít megszabadítani a gonosz szellemektől és a helyiséget is megtisztítja. A maszk démoni arca megrémíti a szellemeket.

Hova helyezzük el a maszkot:

A maszknak az elsődleges célja a káros energiák kivezetése, elnyelése a helyiségből. Ideálisan a bejárati ajtó felé, vagy szembe az ajtóval kellene elhelyezni.
Így minden bejövő energiának át kell menni a Mahakala szemén, mielőtt bejönnek a bel térbe.

Mit csinál a maszk:

mahakalaMivel Shiva reinkarnációjának is tekinthető, a tibeti Mahakala ezért a kiakasztott maszk azt is biztosítja, hogy az adott helyiséget senki más ne áldja meg, mint maga a Neelkanth.
Ha a munkahelyünkön van ez a maszk akkor eltávolítja az esetleges akadályokat a jó lehetőségek, előtt. Mahakala erőteljes szeme / kigúvadt/ hatékonyan eltávolítja az akadályokat. Mahakalát az együttérzés, a megvilágosodás és a védelem erőteljes megtestesülésének tekintik a buddhisták.

Mit szimbolizál a szobor

Három szeme szimbolizálja a háromszoros világos megértést és a Buddha három testének megnyilvánulását.

Az öt koponya korona az öt mérget – harag, vágy, tudatlanság, féltékenység, és öt bölcsességre átalakított büszkeséget.

Hat karja szimbolizálja a hat tökéletességet, nagylelkűség, türelem, erkölcs, szorgalom, meditáció és bölcsesség.

A tigug kés az ego-kötését és elvágását szimbolizálja.

A vérrel töltött koponya jelzi a gonoszok szubjektálását.

A rózsafüzér szimbolizálja a folyamatos tevékenységet az érző lények javára.

A damaru kézi dob szimbolizálja a hatalmát a dakinik felett.

maszk boltTrident / három ágú villa/ szimbolizálja hatalmát a három szféra-a vágy a forma és a forma nélküliség felett. Azt is szimbolizálja hogy könyörtelen azokkal akik megszegik esküjüket.

Két lába szimbolizálja a tárgyi dolgokat és a bölcsességet. A bal lába egyenes, a jobb lábát hajlítva ez szimbolizálja az önmagának és másoknak nyújtott lehetőségeket

Az emberi egora lép, ez szimbolizálja a hatalmas akadályok elpusztítását.

A nap, amelyen a tudatlanság és a sötétség megvilágítását szimbolizálja.

A lótusz szimbolizálja a tisztaságot.

A lángoló tűz szimbolizálja a neurotikus elmeállapotokat.

A tigrisbőr, amit visel, szimbolizálja a vágy megtisztítását Az elefánt bőr a büszkeség megtisztítását. A kígyó bőr, a harag megtisztítását szimbólizálja.

Az összes többi dísz szimbolizálja a Buddha összes tulajdonságát.

Share this post