Az imazászló története és használata

Az imazászló története és használata

Hagyományosan az ima zászlót a béke, együttérzés, az erő és a bölcsesség hirdetésére használják. A tibetiek hisznek abban, hogy az imákat és a mantrákat a szél fújja szét a világban, a jó akaratot és az együttérzést terjeszti a térben.

Ezért úgy gondolják, hogy az ima zászlók mindenki számára előnyösek.

Az ima zászlók különböző színű kis lapokból vannak összevarrva. Van álló és fekvő formátumú.

az-imazászlók-alattA színek jelentései:

  • kék – űr (Aksobhja)
  • fehér – levegő, de néha jelenti a szelet vagy felhőket is (Vairócsana)
  • piros – tűz (Amitábha)
  • zöld – víz (Amóghasziddhi)
  • sárga – föld (Ratnaszambhava)

A zászlókat magas helyeken a hegyekben való kirakásával a Lung ta / szélparipa / hordozza az összes élőlény számára a zászlón ábrázolt áldásokat. Úgy gondolják, a szél átfúj a zászlón, és a szél a legkisebb fuvallatra is megmozdul, a mantra levegőt tisztítja és egyben meg is szenteli.

A zászló imái az univerzum állandó részévé válnak, mert a zászlóra nyomtatott képek elhalványulnak az ősi elemekkel való érintkezésétől. Ahogy az emberi élet halad előre, és új életet kezdődik, a Tibetiek megújítják reményeiket, azáltal, hogy folyamatosan új zászlókat tesznek ki a régiek mellé. Ez a rituálé szimbolizálja az élet változásait, és elismeri, hogy minden emberi újjászületés, egy nagyobb folyamat része.

imazászlófelkötéseA hagyomány szerint, az ima-zászlók szimbólumai és mantrái szentek, ezért tisztelettel kell kezelni őket. Nem szabad a földre tenni. Amikor már annyira kifakult és esetleg elszakadt akkor el kell égetni, ezáltal a mantrák bekerülnek a világi körforgásba.

Az üzletünkben kapható ima zászlók kültérre és beltérre is egyaránt használhatók. Különböző mantrák és képek vannak rajtuk. Szélparipa, Sakjamuni Buddha, Gyógyító Buddha, Guru Rimpocse vagy Csenrézi.

Amikor Nepálban jártunk, mi is elmentünk egy csodálatos hegyre, ami a Guru Rimpocse barlangjától nem volt messze, és felkötöttünk zászlókat a hegy tetejére. Írtunk rá köszönő szöveget és hála mantrát, amivel külön a világbékét és az emberi szeretetet támogattuk.

Felírtuk szerettein nevét is a zászlóra. Ez csak egy kis figyelmesség, mert nem mindenki tud kijönni és ilyen nemes cselekedetet végrehajtani, vagy ha kívántunk Nekik valamit gyógyulást vagy bőséget. Így egy kicsit Ők is itt voltak velünk

Az imazászló kihelyezése

Az ima zászlók kirakásánál a legfontosabb a megfelelő szándék a szeretet a hála, ilyenkor ne a saját egónkkal foglalkozzunk. Ahogy felteszed az imazászlót, tudatosan küldj áldást minden élőlénynek a világon mindenhova. Ha esetleg valakinek a számára konkrét kérésed van akkor a személy nevét is írd rá a zászlóra, de a kihúzásnál minden élőlény számára ajánld fel.

Share this post